Annons:
Etiketter11-noveller-berättelser-krönikorartiklar
Läst 8043 ggr
Grodan
2007-04-30, 23:40

Att fotografera - kontrast, ljus och färg

Artikel av Desirée Grabb, Mr.Nibbles här på mus-ifokus!

_- Vad krävs det egentligen för att få bra bilder?

_Man behöver inte vara en mästerfotograf för att få fina, bra bilder, inte behöver man ha senaste kameran heller. Det som man bör tänka på är små men betydelsefulla detaljer; kontrast, ljus och färg.

**Kontrast
**Kontrast är ett optiskt begrepp som anger hur tydligt man kan uppfatta en bilds färger. Objektet och bakgrunden spelar en stor roll här, likaså ljus och färg. Kontrast uppkommer av att två färgfält, (t.ex. bakgrund och objekt) reflekterar fram en tredje färg, vilket gör det lättare för ögat att uppfatta t.ex. musen i sitt bo. Med kontrast får man lättare upp en fin skärpa på bilden och färgerna på klarare. Det är svårt om man ska fota ett ljust objekt mot en ljus bakgrund, eller ett mörkt objekt mot en mörk bakgrund. Resultatet blir ofta en dålig kontrast. För stor ljuskälla kan lura kameran och göra så att bilden får en för stor kontrast.
Om man har en kamera där det är svårt att urskilja färgerna rekommenderar jag ett jätte bra program som fixar det lätt - Microsoft Picture It!.

**Ljus
**Ljuset är mycket viktigt för motivet. Medljus, d.v.s. att ljuskällan är bakom dig och kameran, är det som är lättast att fotografera i eftersom att ljuset faller jämnt över hela objektet. Det gör dock att motivet ser lite "platt" ut. Om man ska fotografera personer i medljus, ska man tänka på att de har motljus. Resultatet blir ansträngda, kisande ansikten.
Motljus är bra om man vill betona motivets konturer. Men tänk på att använda en ljus bakgrund eftersom objektet blir mörkt. Vill man få fram detaljer i de mörka delarna, kan man "tvinga" kameran att använda blixt.
Sidljus är det som är svårast. I bästa fall kan det bli så att motivet får en stor volym och bilden blir "levande". Men i sämsta fall blir hälften för ljust och hälften för mörkt.

motljus

   motljus

sidljus

               sidljus

**Färg
**Det är viktigt att färgkombinationerna funkar ihop, då är det lättare att få en bra kontrast. Men om motivet har samma färg som bakgrunden, blir det svårt för den som ser på bilden att se detaljerna på t.ex. katten. Ett litet tips, som är väldigt lätt, är att hitta en färgdetalj som inte har samma färg som resten av objektet. Hitta en bakgrund som framhäver motivets färger. Så om du ska fotografer en mus eller annat djur, satsa på ögonen. Exempel; (1) vit m

us, svarta ögon= svart bakgrund. (2) Man kan även göra tvärtom om man vill framhäva en detalj. 

1

                                        1

      

2

                                2

     

_Det finns många sätt att få en bra bild på, var kreativ! _

Text & foto: Desireé Grabb aka Mr.Nibbles

(Artikeln deltar i artikeltävlingen, maj 2007)

Av: Mr.Nibbles

Datum för publicering

  • 2007-04-30

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2007-06-08, 02:50
#1

Medelbetyg: 3,67 - Antal röster: 15


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: