Annons:
Etiketter7-genetik-färger-hårlag-teckningarartiklar
Läst 4859 ggr
mandymoo
2006-07-14, 04:59

Recension av musinformations häften - 5

En serie häften som ingående tar upp grupp för grupp av de oliak färgerna

Färgavel - en seria
av: Eva Johansson

  • del 1 - den svarta gruppen
  • del 2 - den svarta tan gruppen
  • del 3 - den röda gruppen
  • del 4 - den svarta fox gruppen
  • del 5 - den agouti/argente gruppen
  • del 6 - den agouti/argente tan gruppen
  • del 7 - den silver agouti gruppen
  • del 8 - den chinchilla gruppen
  • del 9 - den tecknade gruppen

Häftena tar upp grupp för grupp och alla färger som ingår i gruppen. Man får en beskrivning på färgen, hur man kan gå till väga för att ta fram färgen om man tittar genetiskt. Hur man förbättrar färgen om man fått något man inte är helt nöjd med.
Även jämförelse med andra djurslag som har samma färg görs.

Här är en serie häften som gör att man kan fördjupa sig i just den färggrupp som intresserar en och man vill lära sig mer. Oavsett om man tänkte avla eller bara är vetgirig och vill lära sig mer så är häftena något jag rekommenderar varmt.

Man behöver som sagt inte alls läsa dom alla utan man tar den del som intresserar en. Och man kan läsa dom i vilken ordning som helst om man har intresse för flera grupper.

Jag läste först det fristående häftet "Färgavel: Musgenetik" för att sen ge mig i kast med del 2 - den svarta tan gruppen. Då min favorit färg är black and tan på de flesta djur som har den färgen så var valet lätt för mig.

I den svarta tan gruppen ingår färgerna svart tan, blå tan, choklad tan, lilac tan, dove tan, silver tan, champange tan och pale lilac tan. Så det är mycket intressant läsning.

Det enda jag saknar och som jag tycker är lite synd att det inte finns med är färgbilder. Så att man kan se färger och lättare förstå vad man läser.
Men man kan inte få allt och bara det att kunna läsa allt dett på svenska är fantastiskt. Så jag är ändå nöjd. Ska efter del 2 bara bestämma mig för vilken del jag ska ge mig i kast med nästa gång….

Relaterade länkar

Av: mandymoo

Datum för publicering

  • 2006-07-14
Annons:
amaira
2007-07-20, 12:05
#1

Bra artikel. Och BRA häften av Eva!! Helt underbart - och värdefullt - att dessa "enkla" häften på svenska finnes. För mig har de varit ovärderliga, och ja, jag använder mig av dem fortfarande.

Men i färgavelshäftet "Färgavel på agouti/argente gruppen" har det blivit fel. Avsnittet om champagne argente ger fel information.

Även silver argente (=blue argente) avsnittet är inte helt korrekt, utifrån min bedömning.

Speciellt vad gäller shampagne argente blandar Eva denna gång ihop blekningarna av underfärg respektiva bandfärg, samt hur bb, dd, pp påverkar/bleker rött/gult respektiva svart/brunt pigment.

Jag har en längre tid inte tyckt att det "stämt", och nu när jag har lärt mig mera om färggentiken inifrån så att säga, dvs hur pigmenten fungerar och hur de olika generna kodar för de olika färgerna - samt har egna argentemöss - ser jag också vad som blivit fel/hopblandat. Har mailat Eva om detta.

Glad

Upp till toppen
Annons: