Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 18887 ggr
mandymoo
2006-09-24, 22:51

Allmänt om tumörer

Jag har börjat ”forska” lite i detta med tumör och cancer på mus. Letar och läser. Efter uppmuntran från Grodan. Jag har skrivit, skrivit, ändrat, ändrat och letat efter mer i omgångar. Det har varit en svår artikel att skriva då jag inte helt känt att man kunnat hitta information som säger ”så här är det” utan det ofta är rön och forskningsresultat som inte kan ge svar att så här är det. Men jag hoppas att ni finner den läsvärd.

Att säga exakt vad uppkomsten av tumör och cancer kommer från är jätte svårt, för ingen vet exakt allt om det. Och jag ska här försöka att ialla fall ge en liten förklaring till vad cancer är.

Cancer är det latinska ordet för kräfta och kräfta var ju just vad sjukdomen kallades på oss människor för längesen här i Sverige.
Cancer är ett samlingsnamn för flera sjukdomar där det finns en okontrollerad celltillväxt, dessa nya celler förstör den omgivande vävnaden

Cancerceller blir som en svulst och kallas för en tumör, mer exakt malign (elakartad) tumör. Sen finns det benigna (godartade) tumörer som inte räknas som cancer.
En elakartad tumör får dottersvulster, metastaser; och dom kan vandra i lymfbanorna eller i blodbanorna och hamna på andra ställen i vävnader och där växer det då fram nya tumörer. Malign tumör kan även invadera och förstöra intill liggande vävnader.

Om man tittar på en frisk cell så delar den sig med en viss hastighet, vilket beror på vilken slags cell det är och kroppens behov av att förnya vävnader.
Cancer är inte en speciell cancercell utan en helt vanlig kropps-cell. Cellernas aktivitet styrs av bla signalsubstanser s.k. tillväxtfaktorer. Störningar kan uppkomma så att en cell som fått order att dela sig inte uppfattar ordern att sluta delningen. En sådan cell fortsätter att dela sig utan att uppfatta signalen att upphöra med delningen, detta fenomen kallas "neoplasi". Och är orsaken till tumörer. Tumörer är alltså en defekt på vanliga celldelningens regleringsmekanism.

Och när en cancercell uppstår så börjar den också dela på sig, en blir två cancerceller, sen fyra, åtta, sexton osv. Men det är först när den hunnit delat sig så många gånger att det är några miljarder cancerceller som man kan märka symtomen.

Vad kännetecknar en cancercell? Det finns flera unika egenskaper som skiljer den från en normalcell icke sjuk cell:

1. En cancercell delar sig snabbt, okontrollerat och utan att det finns ett behov. Om man skär sig så börjar friska hudceller snabbt att dela sig för att reparera skadan och när skadan är reparerad sjunker aktiviteten ner till normal delningstakt. Cancercellen behöver inte stimulering för att öka delningshastigheten och den reagerar inte normalt på stoppsignaler.

2. Normala celler dör om de skadas - cellerna är programmerade att "begå självmord" (detta kallas apoptos). Trots att cancercellen är en skadad cell, så struntar den i att begå självmord.

3. Normala celler åldras efter en tid, upphör att dela sig och dör så småningom. Detta är vad som sker med hela människokroppen när vi åldras - cellerna åldras, upphör att dela sig och vi dör. Cancercellen åldras inte, den upphör inte att dela sig och den dör inte. Den har lyckats lösa gåtan till evigt liv.

4. Normala celler respekterar sin omgivning. Det gör inte cancercellen utan den växer in i omgivande vävnader.

5. Cancerceller kan lossna från tumören, färdas genom blod- och lymfbanor och slå sig ner på andra ställen i kroppen.

Cancer fungerar likt ett virus som gör att friska celler delar sig och blir skadade, men viruset slår ut cellens inbyggda förmåga att begå "självmord" som den ska göra när den skadas. Så istället så förökar den sig om och om igen.

Cancer kan vara ärftlig, och kan också uppkomma från cancerframkallande ämnen. Cancerframkallade ämnen kan antingen påskynda eller framkalla. Några ämnen som man med all säkerhet vet är cancerframkallande är: bensen, formaldehyd, asbest, hydrazin, aflatoxin, akrylamid, tallium, pluronium, främmande farliga ämnen som avgaser, tobaksrök o radioaktivstrålning.

Men oavsett så för att slippa få djur som insjuknar så ska man välja att avla på starka friska djur som då bevisligen har ett starkt immunförsvar och lever länge.

Hos möss är den vanligaste tumörsjukdomen juvertumör ("brösttumör"). Och kan drabba både hanar och honor. Ibland kanske man tror att det är någon annan form av tumör för att man hittat knölen någon annanstans på musen som tex i nacken, på benet osv. Men det är oftast juvertumör ändå. Och det beror på att musens bröstvävnad är så otroligt utspridd och sitter inte enbart runt spenarna utan sträcker sig upp på halsen, på sidorna, ja även på baksidan av bakbenen. Alltså mer eller mindre hela musen.

Juvertumör är oftast en godartad form som får att operera bort på de flesta djur. MEN på möss är det tyvärr besvärlig på så sätt att den kan skapa mycket problem på stället, genom att bli såriga och infekterade och även spridas till andra organ i kroppen. Detta gör att man vanligen inte opererar möss för juvertumör. Dom försök som gjorts att operera bort den har inte varit lyckade utan tumören har vuxit ut igen.
Och jag kan tänka mig att det är mycket svårt att på ett så litet djur verkligen få bort all den vävnad som man skulle behöva ta bort för att vara säker på att allt försvunnit.

Ibland så uppkommer tumörer på äldre möss och då kallas det ofta för ålderstumörer. Uppkomsten av dessa beror nog inte så mycket på åldern i sig som att just djurets immunförsvar blir sämre när djuret blir äldre.

När musen får en tumör så växer den oftast väldigt snabbt och till slut så spricker den och orsakar infekterade sår. En mus som fått en tumörknöl lider inte direkt av den, utan det är först när knölen blir så stor och tung att det blir jobbigt för musen att röra på sig. Eller då den spricker.
Man behöver alltså inte få panik och springa till veterinären på en gång för att avliva den. Utan så länge den inte ser ut att ha jobbigt och den klättrar och rör på sig som vanligt så kan man låta den leva. Man ska då tänka på att leksaker, hus m.m. i buren har så stora ingångar/hål att musen kan krypa igenom utan att skrapa i knölen och på så sätt skada den. Men så fort musen ser ut att ha jobbigt att röra sig som vanligt så bör man ta den med till veterinären och avliva den.

Det är viktigt att man hela tiden man har kvar musen håller noggrann kontroll på knölen så att den inte börjar spricka eller få små sår, då är det också dags att låta musen somna in.

Man ska också vara noga med att ge musen massor av näringsrik mat, en tumör "suger" massor av kraft av djuret.

Lite annan kuriosa angående cancer:

Man har kommit fram till att matvaror hämmar uppkomsten av cancer. Liksom att övervikt ger en ökad risk, men när det gäller övervikten är man inte helt säker på om det är övervikten i sig som gör att risken är större eller om det är matvanorna och därmed bristen på grönsaker, frukt, antioxidanter och fibrer som bidrar både till övervikten och till cancerrrisken. 

Man har tex funnit ut att lykopen, som är det röda ämnet som finns mycket av ibland annat tomat tycks ha skyddande effekt. Man har gjort tester (prostatacancer)som visade att lykopsen minskade tumörväxten hos mänskliga tumörer med över hälften. Och kombinerat med vitamin  E så minskade det med 73%. Och det var inte så att man behövde stora doser för att uppnå den positiva effekten.

Den här forskningen med så bra resultat har gjort att man rekommenderar att män äter regelbundet mat som innehåller lykopen och E-vitaminer så som tomater, papaya, röd grapefrukt, vattenmelon, vetegroddar, spirat vete, fullkornsprodukter nötter och olivolja, mango, bladgrönsaker.

Forskning från en studie vid University of Wisconsin i USA har visat att Granatäpplejuice hämmar prostatacancer hos möss.  Granatäpplejuice stoppar tillväxten av prostatacancerceller i laboratorieförsök och hos möss.

Granatäpple är en växt från Främre orienten. Den är en buske eller ett litet träd med hårda blad. Fruktens läkande effekter finns omskrivna i dokument som dateras så långt tillbaka som  1550 f.Kr.  Forskarna i studien, framhåller att granatäpplejuice innehåller antioxidanter som kan ha cancerhämmande effekter och möjligtvis kan det vara polyfenoliska flavoner som är verksamma.

Jag tycker att det här med att olika matvaror skulle vara till hjälp att slippa olika sjukdomar är intressanta och oavsett vilken sjukdom man pratar om så har man ju alltid lättare att slippa eller klara av dom om man är frisk och har ett bra immunförsvar. Och det bästa sättet för både djur o människor att hålla sig friska är bra nyttig mat och motion det är ju saker man aldrig kan komma ifrån. Och alla dom matvarorna som tagits upp som hämmande för cancer av olika slag är ju inga konstigheter och man tar ofta upp dom i samband med hälsa. Så att äta lite mer av dom själv, och sen se till att djuren också erbjuds att äta en varierad kost innehållandes dessa varor gör ju att man ger djuret en stor möjlighet att hålla immunförsvaret starkt och då även hålla sig friskt.

Av Anette Svensson sep 2006

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Cancer
http://www.djurforsok.info/module.asp?XModuleId=12078
http://www.djurklinikenroslagstull.se/skotselrad_musoratta.htm
http://goto.glocalnet.net/natal/mus/registersv.htm
http://www.helhetsdoktorn.nu/prostatacancer.htm
Bengmark "Kirurgi för sjuksköterskor"  1996

**Intressant att läsa mer:

**Tema Transgenetik: Genförändrade möss kan förklara cancer 
http://www.djurforsok.info/module.asp?XModuleId=12237

The Mouse in Science: Cancer Research
http://www.vetmed.ucdavis.edu/Animal_Alternatives/cancer.htm

The viruses that kill tumours
http://www.newscientist.com/article.ns?id=mg18825262.200

Modern virusforskning kan komma lösa större gåtor och mer omfattande sjukdomar än aids
http://www.nymedicin.com/news/2005/09/12/Modern_virusforskning_kan_komma_losa_storre_gator.html

Virus i bröstcancer
http://www.nymedicin.com/news/2004/11/25/Virus_i_brostcancer.html

Typer av inavlade labbmöss
http://www.katter.nu/genetik/inbredmice.htm

Av: mandymoo

Datum för publicering

  • 2006-09-24
Annons:
maddemusen
2006-09-24, 23:29
#1

Jättebra Mandy moo! Tack för att du gjort den här artikeln så att man får lära sig lite mer nytt!! Jättebra med "matdelen" bla.

lothus1
2006-09-25, 01:19
#2

Detta var jätteintressant läsning.

Nu vet man en hel del mer om tumörer, speciellt hos möss! 

Tack Mandymoo!

Grodan
2006-09-25, 22:35
#3

Härligt! Tack!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Shantimatilda
2006-10-13, 13:40
#4

Skrattande Nu kan man ju lite mera! Tack Mandymoo :D / Saknar dig Gråter

mandymoo
2007-02-03, 02:38
#5

Puttar lite på den här också *ler*

Emelie-E
2007-10-26, 18:25
#6

Jag upptäckte igår att min ena mus har fått en knöl mellan frambenen.. Den måste ha växt väldigt fort, då den inte hade någon alls för några dagar sedan..

Men jag har en fråga.. Jag har två möss och när den som har tumören dör, vad ska jag göra med den andra? Det är två honor, så dem ska ju inte vara ensamna.. Och jag har ingen möjlighet att skaffa en till mus..

Tack för svar=)

Annons:
Vattnadal
2009-11-19, 23:02
#7

Putt

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

[Iyen]
2013-06-24, 07:01
#8

Åh vad tråkigt att gamla Artiklar ser ut såhär =(

Grodan
2013-06-24, 08:16
#9

#8 Det går att fixa. Men jag hinner inte nu


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Novachan
2018-02-28, 12:45
#10

Kanske en skum fråga men brukar tumörer kännas hårda eller kan de kännas mjuka?

Samt

Finns det delar av en mus som skulle kunna misstolkas som tumörer? T.ex. muskler eller muskelfästen.

Och kan man kännas möss lymfkörtlar? - t.ex. kan de blir lite större när de har Rossel? Våra lyftkörtlar kan ju bli större när vi är sjuka.

Kände på en av mina mushanars rygg/skuldror och undrade om jag såg och kände små bulor men de känns rätt mjuka samt är ungefär lika stora på båda sidorna så tänker om det bara är muskler/muskelfästen jag känner och ser. Kanske är inget men vill ändå extrakolla, kanske bara något jag inte har lagt märke till tidigare. Ska extraundersöka/känna på mina andra möss och se o jag ser samma kroppsuppbyggnad.

ariama
2018-02-28, 18:03
#11

Att misstolka delar av musen som tumörer tror jag inte man gör. Tycker att tumörer är tydliga tumörer när jag upptäcker dem. Lymfkörtelfrågan får Grodan eller annan kunnigare svara på.

Små bulor du upptäcker symmetriskt på båda sidor är knappast tumörer.  Jag tycker nog tumörer känns hårda, ofta lösa under huden. Men det beror också på hur stora de har hunnit växa sig och hur de sitter.  Titta gärna här:

https://mus.ifokus.se/articles/55c45004ce12c40c73002a1e-x-juvertumor-pa-mus

Novachan
2018-02-28, 18:21
#12

#11 Är precis så jag tänker med, med symmetri. Har känt på mina andra hanars ryggar under dagen och kan inte känna samma på dem… Det kan ju också vara osymmetri bara att jag inte ser eller känner den i storlek och placering…

Kollade den artikeln lite snabbt innan jag skrev här 😉Mycket bra artikel!

Fettknölar däremot kan man nog lätt tolka som tumör… Har (och har haft) några själv så jag vet hur dessa kan kännas, men vill inte dra förhastade slutsatser om hur tumörer kan kännas, speciellt på annan djurart än människa.

Grodan
2018-02-28, 20:13
#13

Det här med hur knölar och körtlar känns, hårda, mjuka, runda osv etc etc… alltså tyvärr, jag har inte märkt att det finns någon mall att skriva. Jag tycker de känns lika eller olika alltid. Vissa tumörer dock som växer klumpvis och blir knöligt går dock inte att missta - dock tycker jag mig minnas att de då även är lite äldre när de blir så, dvs när tumörknölarna är nya är de ofta bara som vilken knöl som helst… Tycker jag. 

Ja, du kan känna lymfkörtlar, men du ska nog inte göra det om musen är fullt frisk. Beror ju på hur hårt du känner igenom musen. Jag känner dock aldrig igenom så noga eller hårt att jag kan känna lymfkörtlarna. Så svaret är nog att när musen är fullt frisk och inte har någonting som immunförsvaret jobbar med så är lymfkörtlarna mjuka, men så fort musens immunförsvar jobbar med något blir lymfkörtlarna hårda. 

Det vanligaste är att knutan på halsen blir svullen - inte direkt hård då, utan svullen - vid bakterieinfektion eller när immunförsvaret är hårt påfrestat att flera saker (parasiter, bakterier mm).


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Novachan
2018-02-28, 20:49
#14

#13 Finns det info någonstans vart lymfkörtlarna sitter på en mus? Misstänkte att det borde finnas på halsen. Men vad kan man göra åt svullna lymfkörtlar på halsen? - Antibiotika, bra mat och ev. parasitbehandling om det finns tecken på det förstås? Eller är det ett liknande tecken som vid tumörer att det bara kommer gå utför? Om Halsen är tillräckligt svullen känns det ju som att det borde påverka musen vid t.ex. putsning av sig själv…

ariama
2018-02-28, 21:35
Novachan
2018-02-28, 23:45
#16

#15 Åh jag har ju sett den bilden tidigare! men kom inte ihåg att den fanns.

Nu har jag undersökt hanens rygg igen och hittar definitivt två små knölar, väldigt runda, som går att flytta på och ungefär lika stora… frågan är om det ändå inte kan vara lymfkörtlar… men de sitter ju på ryggen och inte vid armhålorna/framsidan av kroppen…

ariama
2018-03-01, 08:46
#17

Jag kan inte svara, eller ens gissa. Men var sitter de, mer exakt? "Ryggen" är lång…

Novachan
2018-03-01, 09:28
#18

#17 Vid "vassa sidan av" skulderbladen/"där armarna sitter ihop med kroppen"

Grodan
2018-03-01, 13:02
#19

Det är jag som gjort bilden.😃Det är undersidan av en mus. Dessa är de största lymfknutorna på möss, som du främst hittar på undersidan: hals, armhålor, ljumske

Jag tror inte det är lymfkörtlar på din hane. Lymfkörtlar är inte helt runda och går inte att flytta… de ingår i ett stort system och har förgreningar osv… Hur ser det ut med övriga lymfkörtlar på hanen?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Novachan
2018-03-01, 18:04
#20

#19 Jag har inte undersökt hela undersidan av kroppen men han har knölar på halsen… kanske inte nämnde det… är som att halsen/precis under halsen är uppsvullet med knölar i, så kan man förstorade lymfkörtlar… eller tumörer… han verkar inte lida men efter vad jag läst om lymfkörtlar verkar det osannolikt att han kommer bli bättre - och om det är tumörer så lär han ju inte bli bättre heller. Så jag överväger att avliva…

Annons:
Novachan
2018-03-03, 13:19
#21

Hittade även en knöl vid höften igår, men bara på ena sidan då han inte var lika medgörlig att undersökas på andra sidan

Upp till toppen
Annons: