Annons:
Etikett3-beteende-skötsel-hälsa
Läst 198 ggr
Grodan
10/6/20, 2:32 PM

Rossel

Vad är rossel?

Rossel är en benämning på när musen låter från andningsvägarna. Vid inandning och utandning kommer ett skrapande, väsande och vibrerande ljud från luftrör, lungor, mun och/eller nos. Ljudet påminner om kaffebryggare.

I övrigt kan musen verka fullt frisk eller så kan den även pipa, snörvla, nysa och hosta, samt bukandas (behöva hjälpa till med magmuskler för att få luft).

En mus som rosslar är alltså sjuk, för en frisk mus ska vara tyst. Det ska inte höras något alls från den när den andas. Så har du en mus som "små-pratar", kolla upp om det är rossel.

Varför rosslar möss?

Rossel beror på bakterier först och främst. Oftast är det Mycoplasma Pulmonis i kombination med andra, vanligen Pasteurella Pneumotropica. Dessa två får man idag räkna med att musen har, då de är mycket svåra att medicinera bort. Pasteurellan har bevisligen kunnat medicineras bort, men får du en Pasteurellafri stam måste du isolera dem från alla andra möss, så att du inte riskerar att infektera dem igen.

Mycoplasma Pulmonis, är en mycket speciell bakterie som saknar cellvägg, och därmed inte går att medicinera bort med antibiotika (antibiotika jobbar på så sätt att den förstör bakteriers cellväggar). I sig själv behöver Mycoplasma inte göra någon större skada, men livet är fullt av bakterier, virus och annat. Så övrig miljö bidrar mycket till hur Mycoplasman i muskroppen utvecklas. Med dålig utfodring eller dåligt städad bur (hög halt av ammoniak) eller för hög eller för låg luftfuktighet, stress, brist på stimulans el dyl kan Mycoplasman ensam bli ett stort besvär och orsaka luftrörsproblem.

Dock är det största problemet att andra bakterier och virus får bra fäste i en muskropp när den olyckliga kombinationen är att det även finns Mycoplasma där samt lite andra miljöfaktorer.

Hur farligt är rossel?

Rossel kan vara allt från lätt snuva som går att ordna till med bättre miljö och utfodring till direkt livshotande.

Som ägare behöver du vidta åtgärder vid rossel, oavsett hur musen är i kondition för övrigt, då rosslet talar om att musen är sjuk.

Rosselljudet kan indikera att det är slem som vibrerar i luftvägarna. Det är inte bra att ha för mycket slem och vätska i lungor och luftvägar och bakterier kan orsaka mycket skada. Man bör söka upp mus- och rosselkunnig veterinär omgående.

Hur ser jag om musen är sjuk?

Rossel är tyvärr en indikation på att musen inte är frisk, så jag tycker inte man ska låta den gå omkring med rossel utan åtgärd.

Möss är djur som döljer hur de mår, så för att förstå hur allvarligt sjuk musen är behöver man se på små detaljer.

En riktigt sjuk mus är mager, kall, har tufsig päls, håller öronen bakåt, blundar, andas häftigt med magen och är apatisk. Medans en frisk mus har glimten i ögat, öronen fram, rund fin kropp, glänsande päls och är nyfiken. Sedan kan musen vara allt därimellan utåt men egentligen vara mycket sjuk, bara att den inte visar det.

Uppsöka veterinär

Försök att leta reda på en veterinär som förstår problemet och haft möss eller råttor tidigare på mottagningen med liknande problematik. För det är tyvärr inte alltid en garanti att veterinären kan hjälpa.

Veterinären behöver vara lite insatt i vad som hjälpt de senaste mössen som haft rossel idag och inte bara gissa på att ett bredspektra antibiotikum hjälper. Bäst är också om man kan ta något bakterieprov från näshåla eller så.

Jag vet inte vad behandlings- och tillfriskningsstatistiken är för rosselmöss, men lita inte enbart på antibiotikan utan försök även att mata mössen riktigt nyttigt.

Medicinering

Att medicinera bort rossel kan lyckas, har lyckats tidigare, för några år sedan, men som vi alla vet så utvecklas bakterier och idag är det nästintill omöjligt att få en mus fullt frisk. Därför kan det vara lite vinst och förlust att söka veterinärvård, speciellt då endast ett fåtal medikament kan få bort rossel och göra musen piggare. Så det gäller att få rätt medicin av veterinären. Det går sällan att få musen fullt frisk, eftersom det är svårt att utan provtagning medicinera bort Pasteurella och övriga bakterier samt den irriterande faktoren att Mycoplasma INTE går att medicinera bort. Så medicinering tar inte bort huvudproblemet: mycoplasma tillsammans med annan bakterie/virus. Men man kan rädda livet på musen även om den kan komma att rossla/nysa lite fortfarande. Och man bör vara beredd på att man kan behöva upprepa kuren senare.

Medicinering kan dock åtgärda akuta infektioner i luftrör, luftvägar, bronker, lungor, öron etc, och detta kan faktiskt betyda mycket. Om man samtidigt kan man hjälpa musens immunförsvar genom att ha bottenmaterial som inte dammar och för övrigt fungerar väl, ha hög luftfuktighet, utfodra extremt bra så finns goda chanser att musen kan leva ett bra tag till i bästa välförmåga.

Behandling med antibiotika är en kur 10-14 dagar. Om kur 1 inte hjälper kan man köra kur 2. Förutsatt att man satt in korrekt medicin.

Mata på duktigt

Enligt min erfarenhet är korrekt utfodring den enda vägen till hälsa hos möss och råttor. Redan sjuka möss/råttor behöver extra nyttig mat. Deras kroppar kan inte ta upp näringen som erbjuds ordentligt när de är sjuka och därför kan man behöva överdriva den, så vitaminpreparat som reconvalescent eller annat rekommenderas.

Vi resonerar så att det är de klena mössen som börjar rossla samt eventuellt blir väldigt sjuka i rossel. Dock kan vi ägare hjälpa dem väldigt mycket genom att ge dem en bra miljö att leva i samt supernyttig mat. Buren skall hållas ren, fri från ammoniak, stå fritt från drag mm.

För att musens immunförsvar skall få så mycket hjälp som möjligt matar man på duktigt med mat som är så naturlig som möjligt. En väl sammansatt torrfoderblandning med säd och fröer från människomathyllan rekommenderas. Färskmat som är mycket nyttig för klena sjuka möss är färsk babyspenat, färsk grönkål, rå broccoli, gröna ärtor, rå lax, havrekli, vetegroddar, mandel. Omegafetter (linfrö, solrosfrö, pumpafrö mm) och animaliskt protein är också mycket viktigt för tillfrisknande.

Om du känner att du behöver ge din mus extra tillskott så rekommenderar jag reconvalescent dog pasta men även Esbilac.

Smittar rossel?

Ja, bakterier smittar. Eftersom vi inte har för vana någon av oss idag att ta bakterieodlingar på våra möss, vet vi inte exakt vilka bakterier som finns hos olika uppfödare, i zoobutiker osv. Vi vet inte heller med säkerhet vilka bakterier exakt som gör att mössen börjar rossla, nysa osv. Det kan vara de två jag nämnde ovan, men det kan även vara flera bakterier inblandade, beroende på vad man smittat mössen med.

Ju fler djur som finns omkring möss, desto större risk för att mössen har många bakterier och virus. Många är artspecifika, men en del kan gå mellan djurarter och orsaka svåra besvär, inte ovanligt dödsfall.

Möss som bor i samma miljö har i regel samma bakterieflora. Vid Hopsättning av möss från olika miljöer kan man iaktta ifall någon "faller ur" efter några dagar upp till två veckor. Den mus som reagerar negativt, hälsomässigt, på hopsättningen kan räddas genom att den omedelbart tas ur flocken och får sitta med kamrater som kommer från den ursprungliga miljön.

Går rossel att bota med bra mat?

Betänk att rossel alltid är lite olika från fall till fall. Det gäller att försöka förstå hur allvarligt rosslet/nysningar el dyl är, hur långt gånget symtomen är och hur allmänpåverkad musen är. I många fall, där musen inte rosslar så mycket och har en mycket god allmänkondition, kan en förbättrad miljö och foderstat göra att musens immunförsvar själv "fixar problemen". Näringsrik och varierad kost förebygger, skyddar och hjälper musen. Jag är av den åsikten att korrekt utfodring skyddar mot det mesta.

Så för att skydda sina möss från rossel, snuva och smittor bör man inte utsätta dem för onödiga påfrestningar. Förebygga! När man skaffar möss bör man betänka detta med olika bakterieflora på olika besättningar och olika immunförsvar. Hålla nya möss i avskildhet minst 6 veckor utan kontakt med övriga för att eliminera risk att få in virus på de övriga mössen.

Även i avel bör man vara mycket uppmärksam. Inte avla på klena möss, aldrig avla på nysande/rosslande möss. Släktforskning är bra, och det gäller att man också får ärliga svar. Lever föräldrarna? Hur gamla blev de? Har de varit sjuka någon gång? Har de medicinerats mot rossel?

Sedan kan man även kolla vilka uppfödare som tror att deras djur har ungefär samma bakterieflora. Hur vet man det? Uppfödarna vet ju det i o m att de/vi köper djur av varandra. Om djur blir sjuka 2-3 veckor efter hopsättning/parning så tyvärr… då har de inte samma bakterieflora och inte heller samma immunförsvar.

Starkt immunförsvar

För att kunna leva med en eller två bakterier, behöver musen ha ett mycket starkt immunförsvar. Den behöver superbra mat, skötsel och förutsättningar för att klara av att hålla sig frisk.

Stress, dålig utfodring, smutsig miljö mm påverkar musens immunförsvar. Så det är naturligt att vid flytt eller intro med andra möss att musen kan börja nysa, rossla eller se trött ut.

Läs mer:

Video på mus som rosslar: https://youtu.be/QCNaG3wiWNs


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

  • Redigerat 10/6/20, 2:58 PM av Grodan
Annons:
Upp till toppen
Annons: