Annons:
Etiketterartiklar3-beteende-skötsel-hälsa
Läst 48 ggr
Grodan
2021-06-01, 22:02

Hand/stödmatning av musungar

Det kan hända att man av någon händelse vill hjälpa små moderslösa musungar att få behålla livet. Vi behöver inte gå in på vad som är orsaken till att en musunge/några musungar behöver hand/stödmatas och inte heller om det är etiskt osv, utan bara rikta in oss på HUR vi faktiskt hjälper dessa möss, då detta är en återkommande fråga på sajten.

Tid

Innan man tar på sig detta ansvar behöver man ha tid och möjlighet att den första tiden hålla musen/mössen varm/varma och mata varje timme.
Ju yngre musungen/musungarna är desto viktigare är detta.

1:sta levnadsveckan innebär intensiv matning, massage/rengöring av kiss och bajs samt värme. Speciellt de första levnadsdagarna är det viktigt att kontrollera att magen alltid innehåller mjölk!
2:a levnadsveckan mindre intensiv men samma procedur
3:e levnadsveckan kan musen/mössen äta, kissa och bajsa själva och behöver endast lite stödmatning beroende på hur de utvecklats
4:e levnadsveckan klarar de sig så gott som själva, men bör ges ESBILAC någon gång/några gånger om dagen beroende på hur de utvecklats

Råmjölk

Nyfödda musungar som inte fått någon råmjölk alls av sin moder bör med bästa resultat placeras hos en annan hona (amma) som precis fött en kull. Det är nämligen mycket viktigt för musungar att få råmjölk i minst 2 dygn. Ytterst sällan klarar sig möss som inte fått denna första mjölk och det kan vara lönlöst att försöka sig på att stödmata dessa.
Av Ale har jag fått tipset att blanda kosttillskottet TerniCOL med ESBILAC till ungar som inte fått råmjölk.

Mjölkband

Mjölkband avslöjar om den nyfödda/nakna ungen fått i sig mjölk. Mjölken i magen syns genom den rosa huden. Det är som ett vitt band.
mjölkband

ESBILAC

Den bästa mjölkersättningen för musungar är ESBILAC. Jag rekommenderar ingen annan ersättning för möss än denna!
ESBILAC köpes på Apotek eller välsorterad zoobutik. Pulverformen rekommenderas.
Mata endast med rumstempererad ESBILAC.

  • Lös pulvret i varmt vatten.
  • Håll mjölkersättningen varm under uppnappningen.
  • Drag upp lite mjölk i en pipett.
  • (Erbjud musen rumsvarm mjölk)
  • När mjölken blir kall, häll ut och fyll på med ny varm.

Pipett

Pipett på 0,5 ml eller 1 ml lämpar sig bra. På denna kan du sätta en silicon nippel (se bild). Antingen köper du denna eller så gör du en själv. Vanligast brukar folk använda ventilgummi för cykelslang. Annan variant är ögondropsflaskpipett.
silikon-nippel

Värme

Det är oerhört viktigt att hålla musen/mössen varm/varma. Du kan behöva ta till en värmedyna, ett litet element eller värma vetekuddar el dyl. För snabb uppvärmning kan du även ha musen/mössen innanför din tröja/bh.

Kissa och bajsa

De första 2,5 levnadsveckorna kan inte möss kissa och bajsa själva och behöver hjälp med detta. Eller snarare de behöver bara masseras lite runt kissmoj och anal för att det ska tömmas. Man tar lämpligen en liten bit papper efter matningen och masserar lite så töms det. Massera gärna även magen.

Artiklar - läs mer


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

mus, möss, musen, mössen, mus musculus, mice, mouse, fancy mice, petmice, mús, muis, Maus, souris, mysz, hiiri, hiir, musar, musling, tammus, tam mus, sällskapsmus, mushona, mushane, musbebis, musbebisar, musunge, musungar, långsvansing, pälsmonster, mumsboll, fluffiti-fluff, vi älskar möss, gerodean, Sajten för oss som tycker om möss, Swedish Pet Mouse community with English Section
  • Redigerat 2021-06-03, 10:23 av Grodan
Annons:
Upp till toppen
Annons: